Adevarul este ca nimeni nu are un antrenament special in intervievarea candidatilor. Cei mai multi intreprinzatori se bazeaza (uneori, nejustificat) pe faptul ca se pricep la oameni si ca sunt in stare sa simta candidatul potrivit dupa numai cateva intrebari. Probabil de aici rezulta acele angajari proaste de care am vorbit ceva. S-ar putea sa sune banal, dar, pentru a realiza un inteviu eficient, este important sa comiteti cat mai putine greseli. Care sunt principalele greseli pe care le puteti face? De exemplu:
a) Vorbiti prea mult. Multi intreprinzatori sau directori de resurse umane sunt atat de vorbareti in timpul interviului, incat candidatii nu apuca sa spuna mare lucru despre ei. Cat ar trebui sa vorbeasca fiecare? Cca 25% patronul si 75% candidatul. In realitate insa, lucrurile stau exact pe dos, ceea ce inseamna ca intreprinzatorul adopta o atitudine dominatoare, menita sa intimideze putin. Dar intimidarea nu serveste cu nimic la atingerea scopului interviului.
b) Nu va notati intrebarile pe hartie inaintea interviului. Discutia poate devia foarte usor. Va puteti trezi la capatul celor 30 de minute afectate interviului ca stiti foarte multe despre cat de priceput la fotbal era candidatul in liceu, dar foarte putin despre pregatirea de specialitate pe care o are. Asa ca scrieti-va pe hartie intrebarile si cautati sa obtineti raspunsuri la fiecare dintre ele, chiar daca fotbalul vi se pare mai fascinant.
c) Neglijati sa luati notite. S-a constatat ca, in general, candidatii care sustin ultimii interviul au cele mai mari sanse sa fie angajati. De ce? Pentru ca intreprinzatorul nu si-a luat notite si a uitat, pur si simplu, cu ce argumente au venit primii candidati. Singura modalitate prin care va puteti aminti cu exactitate cum s-a prezentat fiecare este sa-i schitati (in timpul sau imediat dupa interviu) un scurt portret, cu bile albe si negre.
d) Sunteti superficial atunci cand luati decizia finala. Nu aveti cum sa negati faptul ca, atunci cand hotarati pe cine angajati, sunteti influentat de aspectul fizic al respectivului. Atentie! Vorbim aici strict de trasaturile fizice, nu de tinuta ingrijita sau de gradul de igiena personala. Normal, nimeni nu doreste sa lucreze cu oameni neingrijiti. Dar puteti pierde mult daca va lasati convins de o fata frumoasa si de niste picioare lungi, care s-ar putea sa nu fie insotite si de alte calitati, strict necesare postului vizat.